Ozadja

Ozadja se uporabljajo za določanje učinkov ozadja elementov. Naučili se bomo nekaj primerov iz background-color (slo. Barva ozadja), background-image (slo. Slika ozadja), background-repeat (slo. Ponavljajoče ozadje), background-attachment (slo. Pritrditev ozadja) in background-position (slo. Položaj ozadja).

Ozadja

V CSS se uporablja funkcija style za spremembo sloga, kamor vpišemo, kako hočemo, da element zgleda. Barva ozadja nam ozadje spletne strani obarva po izbiri. Namesto barve ozadja, lahko prilepimo tudi sliko, ki pa se v osnovi ne razširi čez celo stran, ampak se ista slika ponavlja. Ko bomo dodajali slike na spletno stran, moramo paziti na pisavo. Če obiskovalci ne bodo mogli ničesar prebrati, je ne bodo obiskovali.

V prvem primeru bomo izdelali parallax, pomeni da se bomo pomikali čez sliko.

V načinu background-repeat se pojavi kar nekaj možnosti, med katerimi so revert, inherit, initial, unset enake kot privzeta repeat. Ostale funkcije, repeat (slika se ponavlja), no-repeat (slika se ne ponovi), repeat-x (raztegne se horizontalno), repeat-y (vertikalno), space isto kot no-repeat, round (več pomanjšanih slik čez cel zaslon). Ker je v privzetem načinu nastavljeno na repeat, bomo v tem primeru pogledali no-repeat. Pojavi se samo ena slika na celi strani, če je manjša bo v privzetem načinu nameščena v zgornji levi kot.

Izbira background-position: right, pomeni, da se bo slika postavila v položaj desno zgoraj, background.position: left pa levo zgoraj. Pri izbiri background-position: unset se slika postavi normalno, kot če bi uporabil no-repeat atribut, kot tudi revert, inherit in initial. Ostal nam je še center, ki sliko postavi v center spletne strani, in pa bottom, ki sliko postavi na dno spletne strani. Pri uporabi background-attachment sliko prilepimo tako, da se slika na premika ob pomikanju čez spletno mesto.

V tretjem primeru bomo uporabili popolnoma isti <style>, spremenili bomo samo background-repeat: no-repeat; v background-repeat: repeat; tako, da se bo slika ponavljala.

Popolnoma enak slog kot v ostalih primerih, samo da bomo v tretjem primeru dodali atribut background-size: cover; ki nam bo sliko razširil čez cel zaslon.

V zadnjem primeru bomo sliko dali v odstavek, in kar poglejmo, kako se to naredi na primeru.