Lastnosti

Lastnosti predstavljajo knjižnico ali zbirko mogoče, vseh super uporabnih CSS lastnosti, in jih še dodajam. Zaenkrat sem uspel dodati le majhen delček, ampak vseeno dovolj za začetnike.

CSS Oznake

word-spacing

Oznaka <word-spacing> določi presledek med besedami.

letter-spacing

Oznaka <letter-spacing> določi presledek med črkami. Če želimo premakniti samo eno besedo v našem besedilu, potem uporabimo sledeče:

  1. če želimo samo en presledek vpišemo: &nbsp;
  2. za dva presledka: &ensp;
  3. štiri presledke: &emsp;
  4. zamik: &nbsp;&nbsp;&nbsp; &nbsp;

text-decoration

Text-decoration uporablja lastnost, spreminjanja oziroma okraševanja besedila, pomeni, če želimo podčrtati besedo, uporabimo text-decoration: underline, če želimo da ni nobene črte, uporabimo text-decoration: none itn.

LASTNOSTI OPIS
text-decoration-line nastavimo dekoracijo
text-decoration-color lahko nastavimo barvo besede ali besedila
text-decoration-style lahko spremenimo obliko oziroma slog besedila
initial lastnost nastavi za privzeto vrednost
inherit lastnost posreduje od nadrejenega elementa

vertical-align

Namen lastnosti vertical-align je, da nastavi element navpično v drug element. Recimo imamo besedilo, v katerega želimo vstaviti sliko ali ikono, in za ta namen lahko uporabimo lastnost vertical-align.

line-height

Namen lastnosti line-height je narediti razmik med vrsticami, občasno nepogrešljiva lastnost.

clear

Ko vstavimo sliko, in zraven slike želimo napisati neko besedilo, ki bo namenjeno samo sliki, in nočemo drugega besedila, takrat uporabimo lastnost clear, da se naslednji stavek ali beseda začne izven obsega slike. Prva slika ne uporablja lastnosti clear zato je besedilo poleg slike. V drugem primeru smo uporabili lastnost clear, in lahko vidimo, da se besedilo nadaljuje pod sliko.

position

V primeru vidite razporeditev elementov position: relative, ki je glavni, position: absolute je vedno na vrhu, position: fixed je podoben absolute, samo da okno stoji pri miru, medtem ko se pomikamo po spletni strani.

align

Poravnava je oznaka, ki postavi besedilo levo, desno, konec, začetek ali sredino elementa.

hover

Hover se uporablja za spremembo elementa, ko se nanj pomaknemo z miškinim kazalcem, in ga lahko uporabimo na čisto vseh HTML elementih. Izbirnik :link za oblikovanje ne obiskanih povezav, izbirnik :visited pa uporabimo za oblikovanje obiskanih spletnih strani.

Primer prikazuje uporabo pseudo-razreda, kako element <div> spremeni slog, ko se z miškinim kazalcem pomaknemo nanj.